Η περιοχή μας χαρακτηρίζεται από το μεσογειακό εύκρατο κλίμα, με ήπιους υγρούς χειμώνες και ζεστά ξηρά καλοκαίρια. Το πιο συνηθισμένο καιρικό φαινόμενο είναι ο ήλιος, η ενέργεια του οποίου μπορεί, με σωστή και κατάλληλη χρήση, να μας αποφέρει ιδανική εσωτερική θερμοκρασία και εντυπωσιακή εξοικονόμηση ενέργειας, τόσο για εμάς, όσο και για το περιβάλλον.

Ένα σύστημα εξωτερικής σκίασης μπορεί να περιορίσει αποτελεσματικά την είσοδο της ηλιακής ακτινοβολίας και κατ’ επέκταση της θερμότητας στους εσωτερικούς χώρους. Τους ζεστούς μήνες, μια τέντα αποτελεί ισχυρή άμυνα απέναντι στις ακτίνες του ηλίου, καθώς δημιουργεί ένα ψυχρό «τοίχο», για το σπίτι ή το κτίριό σας, ο οποίος περιορίζει τη θερμότητα που εισέρχεται και σαν συνέπεια μειώνει τη θερμοκρασία (έως και 11 βαθμούς), περιορίζοντας έτσι τη χρήση των κλιματιστικών.

Τα συστήματα Εσωτερικής και Εξωτερικής σκίασης συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της εξοικονόμησης ενέργειας των κτιρίων.

  • Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, συμβάλλουν με τη μείωση της θερμικής ενέργειας που εκπέμπεται σε κτίρια, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για ψύξη.
  • Αντίθετα, κατά τους χειμερινούς μήνες, επιτρέπουν τη θερμική ενέργεια να περάσει μέσα στο κτίριο, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση.

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργείται στο E.U. από την ES-SO Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ηλιοπροστασίας και από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, η χρήση των συστημάτων σκίασης σε ένα κτίριο μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση έως και 25%. Στην Ευρώπη, τα νοικοκυριά καταναλώνουν άνω του 40% της κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό τονίζει το σημαντικό ρόλο των συστημάτων σκίασης, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ακτινοβολία UV είναι ένα αόρατο μέρος του φωτός, το οποίο φτάνει στη γη. Οι ακτίνες UVA δεν έχουν ανησυχητικές παρενέργειες στο δέρμα και είναι εκείνες που ευθύνονται για το μαύρισμά του. Αντίθετα, οι ακτίνες UVB είναι καρκινογόνες, προκαλούν ερεθισμoύς και δημιουργούν εγκαύματα.

Για να αποφευχθεί κάθε πιθανή ζημιά στο δέρμα, είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα προστασίας. Μια τέντα ή μια ομπρέλα, με υψηλής ποιότητας και προστασίας ύφασμα, σας δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνετε προστατευμένοι το καλοκαίρι.

Επιστημονικές δοκιμές απέδειξαν ότι τα υφάσματα σκίασης καταφέρνουν να μειώσουν την ακτινοβολία των ακτινών UV από 50-90%, ανάλογα με το εξωτερικό χρώμα.